Li ser sempozyûmê / About the symposium / Sempozyum hakkında

Nivîskar: Abdurrahman ADAK
Jimar: SEMPOZYÛMA NAVNETEWEYÎ LI SER ZIMAN EDEBÎYAT Û ZANISTÊN CIVAKÎ -1-

SEMPOZYÛMA NAVNETEWEYÎ LI SER ZIMAN EDEBÎYAT Û ZANISTÊN CIVAKÎ -1-

Xwenasîn û xwenasandin nîşaneyên giring ên bikerîyê ne. Mîna gelek warên din di vî warî da jî rêyeke dûrûdirêj li pêşîya me ye. Bêguman amrazên akademîk û zanistî ji bo xwenasîn û xwenasandinê rê û rêbazên herî karîger û berhemdar in. Ji ber vê mebestê me di 2014ê da bi navê Nûbihar Akademîyê yekem kovara bihekem a kurdî li Tirkîyeyê derxist û me ev kovar kir zemîneyek ji bo berhemanîna zanyarîyên zanistî yên li ser ziman, edebîyat û çanda kurdî.

Her bi vê ruhîyetê piştî deh salîya kovara Nûbihar Akademîyê em dixwazin li ser navê kovarê sempozyûmeke zanistî li dar bixin û herwek kovargerîya akademîk vê qadê jî bikin meydaneke berhemdar ji bo geşkirina berhemanîna zanyarîyên zanistî yên li ser ziman, edebîyat û dîsîplînên civakî yên kurdî. Me dil heye piştî vê jî wek temamkerên vê, rêzesempozyûmên bi vî awayî li dar bixin û hewl bidin xebatên baştir derxin holê.

Bi vê mebestê em dê di navbera 4-5ê Gulana 2024ê da bi awayekî online sempozyûmeke navneteweyî li dar bixin. Em ji serdema COVID-19yê hîn bûn ku bi rê û platformên serdemî yên dijîtal em dikarin xwe bi ser sînoran ra biqevêzin û mesafeyan ji holê rakin. Ji bo vê li ku derê dibin bila bibin, em bang li hemû vekolerên welatî û bîyanî dikin ku bi xebatên xwe yên hêja sempozyûma me dewlemend bikin.

Mijarên sempozyûmê dê di çarçoveya vekolînên kurdî da li ser ziman, edebîyat û hemû zanistên civakî bin. Xebatên van qadan dê bi zimanên kurdî, îngilîzî, tirkî, erebî û farisî bên pejirandin. Em ji vekolerên hêja tika dikin ku di beşdarîya sempozyûmê da demên serlêdan, şandina kurte û deqên temam raçav bikin û rênimûyayîyên zanistî yên destnîşankirî li ber çavan bigirin. Kurte û deqên temam ên sempozyûmê dê bi awayekî cuda bên çapkirin. Herweha deqên temam dê wek beşên pirtûkê di nav Weşanên Nûbiharê da bên çapkirin ku weşanxaneyeke navneteweyî ye.


INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON LANGUAGE, LITERATURE AND SOCIAL SCIENCES -1-

Knowing and introducing yourself are among the most important signs of subjectification. As in many other areas, we still have a long road to go in this area. Undoubtedly, scientific and academic means are one of the most effective and efficient ways and methods to get to know and introduce oneself. In order to produce scientific information about Kurdish language, literature and culture, we published the first peer-reviewed journal in Turkey called Nûbihar Akademî in 2014.

As Nûbihar Akademî journal passes its tenth anniversary, we plan to organize a scientific symposium on behalf of the journal and evaluate this field as a productive area for producing scholarly information on Kurdish language, literature and social sciences, just as the publication of the academic journals. We hope to organize a series of complementary symposia after this symposium and conduct better studies.

To this end, we will organize an online symposium on May 4 and 5, 2024. During the COVID-19 period, we have learned that we can overcome borders and eliminate distances with digital means and platforms. Therefore, we call on all local and foreign researchers, to enrich our symposium with their valuable work, no matter wher they are located.

The topics of symposium include language, literature and all social sciences within the framework of Kurdish studies. Studies in this field can be presented in Kurdish, English, Turkish, Arabic and Persian. We ask valuable researchers to observe the deadlines for submitting applications, abstracts and full texts for the symposium and to adhere the scientific criteria that must be followed when writing abstracts and full texts. The abstracts and full texts of the papers will be printed separately. The full texts will be published as book chapters by Nûbihar Publications, an international publishing house.


ULUSLARARASI DİL EDEBİYAT VE SOSYAL BİLİMLER SEMPOZYUMU -1-

 

Kendini tanımak ve tanıtmak özneleşmenin en önemli işaretlerindendir. Birçok alanda olduğu gibi bu alanda da önümüzde aşılması gereken uzun bir yol var. Şüphesiz bilimsel ve akademik vasıtalar kendini tanımak ve tanıtmak için en etkili ve verimli yol ve yöntemlerden biridir. Bundan dolayı Kürt dili edebiyatı ve kültürü hakkında bilimsel bilgi üretmek maksadıyla 2014 yılında Nûbihar Akademî adıyla Türkiye’deki ilk hakemli dergiyi çıkardık.

Bu bakış açısı ile Nûbihar Akademî dergisinin on yılını geride bırakırken dergi adına bilimsel bir sempozyum düzenlemeyi ve akademik dergicilik gibi bu alanı da Kürt dili, edebiyatı ve sosyal bilimleri ile ilgili bilimsel bilgi üretmek için verimli bir alan olarak değerlendirmeyi planlıyoruz. Bu sempozyumdan sonra da bir dizi tamamlayıcı sempozyumları düzenlemeyi ve daha iyi çalışmalar yapmayı temenni ediyoruz.

Bu amaçla 4-5 Mayıs 2024 yılında online olarak bir sempozyum düzenleyeceğiz. COVID-19 döneminde şunu öğrendik ki dijital yol ve platformlar marifetiyle sınırları aşıp mesafeleri ortadan kaldırabiliriz. Bundan dolayı her nerede olurlarsa olsunlar yerli ve yabancı bütün araştırmacılara değerli çalışmalarıyla sempozyumumuzu zenginleştirmeleri çağrısında bulunuyoruz.

Sempozyum konularu Kürt çalışmaları çerçevesinde dil, edebiyat ve bütün sosyal bilimleri kapsamaktadır.  Bu alandaki çalışmalar Kürtçe, İngilizce, Türkçe, Arapça ve Farsça ile sunulabilecektir. Değerli araştırmacılardan sempozyumun başvuru, özet ve tam metin gönderme tarihlerini dikkate almalarını ve özet ve tam metin yazımında uyulması gereken bilimsel ölçütlere riayet etmelerini rica ediyoruz. Tebliğlerin özetleri ve tam metinleri ayrı ayrı basılacaktır. Tam metinler kitap bölümü olarak uluslararası bir yayınevi olan Nûbihar Yayınlarında yayımlanacaktır.